Zomerbeweiding

Toelichting zomerbeweiding

Als het weer het toelaat kunnen alle paarden en pony's in het voorjaar vroeg het verse grasland in. Het zomerweideseizoen loopt officieel van 1 mei tot 1 oktober, maar kan door weersveranderingen vervroegd of verlengd worden.

Rondom de pensionstal zijn dicht bij de stallen verschillende weiden gemaakt voor gescheiden beweiden van de merries en ruinen. De paarden staan dus groepsgewijs in de wei, waarbij groepsgrootte en hiërarchie van de groep bepalend zijn voor de indelingen.

In de verschillende afzonderlijke weiden waarvan de oppervlakte uiteen kan lopen van 2500 tot circa 8000 m2 afhankelijk van de groepsgrootte staan waterbakken opgesteld, zodat de paarden niet uit de sloot hoeven te drinken. Deze bakken worden dagelijks bijgevuld met vers drinkwaterleiding water.

De sloten zijn afgezet met draad.

Weidegang

Beweging is essentieel voor je paard!

Het grasland achter onze boerderij is onderdeel van de polder “Buitenweg”. Dit is voornamelijk veenlandschap en is ideaal  geschikt als grasland voor dierenbeweiding of maaien.

De weiden zijn zo groot om meerdere paarden in te kunnen laten grazen en hun benen te strekken of te galopperen. Beweging is namelijk essentieel voor een paard. Een paard foerageert de hele dag en moet zijn/haar ogenomen energie kwijt. Dat kan alleen door beweging, zoals alle paarden dat ook in de vrije natuur doen. Onze beweiding benadert hetgeen wat paarden in de vrije natuur ook kunnen op de meest natuurlijke wijze. Dit verbetert het dierenwelzijn.

De paarden staan in een groep van ongeveer 5- 6 paarden in een ruime wei. Ruinen en merries staan in aparte groepen. De paarden worden zowel in de zomer- als wintermaanden op de daartoe vastgelegde tijden door ons buitengezet en binnengehaald. Behalve op de zon- en feestdagen. Dan regelen onze klanten het zelf.